dimecres, 19 de setembre del 2007

FENACO responsabilitza a Marina Gelli d'haver propiciat un enfrontament estèril entre els "terapeutas artificials" i els "terapeutas naturals".

El decret de la discòrdia fa aigua per totes parts; com ja ho advertim des de FENACO en el seu moment, el decret no té viabilitat, no solament des del punt de vista jurídic sinó des del punt de vista professional i social.

Des del punt de vista jurídic, com ja ha sentenciat el TSJC, la regulació d'una professió cau fora de les competències de la Generalitat. El redactat del Decret 31/2007 de 30 de gener, pel qual es regulen les condicions per a l'exercici de determinades Teràpies Naturals manca de fonament jurídic segons les competències recollides en l'articulo 125, 131 i 162, de l'Estatut d'Autonomia, el recollit al respecto en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació , la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'Universitats, i la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries.

Des del punt de vista professional, el decret pretén regular unes suposades "teràpies naturals, concepte vague i indefinit, és com voler regular la practica pericial natural, als juristas naturals, la conducció natural o altres termes genèrics posant el calificativo de natural. Les "teràpies naturals" no són una professió, són les eines que utilitza, i ha utilitzat tradicional i històricament un professional. Per l'aviat s'ha pretès regular 13 "teràpies naturals" però es poden regular 300 o més de mil. Ens podem imaginar el caos professional: una llicència per a cada teràpia, i el professional que utilitza 13 o 20 o 100 ¿ha de treure cent llicències?; i a més renovar-les cada cinc anys si ve bé a concedir-les. Tot això impedeix el desenvolupament professional i l'assistència de qualitat a l'usuari, produint per això inestabilitat laboral, precarietat en l'ocupació, falta de desenvolupament professional, i per supòsit gens de carrera professional ni altres drets que tenen altres professionals.

Des del punt social, és inadmissible que es puguin regular professions o professionals sense cap garanties sociolaborales ni cap capacitat per a accedir a la funció publica, amb la consegüent minva de llocs de treball i les garanties d'assistència universal per a tots els ciutadans, com les altres prestacions de la seguretat social.

Davant aquesta disbarat legislatiu i professional, FENACO li ha sol.licitat al Ministre de Sanitat una reunió urgent per a negociar la regulació de la professió de Naturopatía, trermino que FENACO pacte amb el PSOE en 1993 com denominació internacionalment reconeguda. Des de FENACO sempre hem manifestat la necessitat de regulació, però sempre des del respecte als drets històrics adquirits, la legalitat vigent i sense crear crispació amb altres col.lectius professionals.