dijous, 2 d’agost del 2007

Exigim que el Departament de Salut assumeixi les seves responsabilitats

Exigim que el Departament de Salut assumeixi les seves responsabilitats i deixi d'actuar al servei de determinats grups de pressió.

CCOO de Catalunya i la Coalició d'Entitats Professionals de Teràpies Naturals, de la qual forma part activa FENACO Catalunya, denuncien que el Decret de la Generalitat és ja un decret mort que ha conduït a la precarietat i a una situació legal absurda al col?lectiu que treballa amb teràpies naturals.

La FS-TRADE-CCOO, la Coalició d'Entitats Professionals de Teràpies Naturals i la Coordinadora de Centres Formatius de Teràpies Naturals, davant la suspensió cautelar, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dels articles fonamentals del Decret de regulació de les Teràpies Naturals, exigim al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:

1) Que assumeixi públicament els seus errors i que reconegui que ha actuat de forma totalment negligent ignorant les opinions de bona part del sector i d'altres col?lectius professionals del món de la salut.

2) Que trenqui els seus llaços amb les organitzacions que han intentat que el Decret fora a la mesura dels seus interessos econòmics. Això implica, necessàriament, la destitució de l'assessor del Departament de Salut en aquesta matèria, persona que, curiosament, era, fins a fa poc temps, el màxim responsable d'una de les esmentades organitzacions.

3) Que retiri el Decret, per a acabar amb l'actual situació de desconcert en el sector.

4) Que iniciï un nou procés per a regular la pràctica i la formació de les teràpies naturals, construint un fort consens professional, social i polític, que ens porti una normativa adaptada a la realitat del sector, a les demandes socials, en línia amb les experiències d'altres països europeus i que no estigui al servei de cap interès econòmic en concret.

Les nostres organitzacions volen recordar com s'ha arribat a l'actual situació que ha provocat la suspensió cautelar del decret:

  • Les nostres organitzacions, avalades per més de 5.000 signatures, van demanar, en el seu dia, un replanteamiento global del Decret, de les pràctiques que pretenia regular i del tipus de reconeixement professional i itinerari per a aconseguir el mateix.
  • De forma permanent hem demandat al Departament de Salut un esforç perquè el Decret fos el resultat d'un ampli consens, tant entre els professionals del sector com com de la resta de les professions sanitàries afectades, indirectament o de forma directa pel Decret.
  • Hem advertit de forma reiterada a Departament de Salut que deixi de treballar al dictat i en funció dels interessos econòmics d'un grup de pressió del sector, que pretenia i segueix pretenent "controlar" la professió, en funció d'aquells interessos.Un grup de pressió que, a través de les seves organitzacions professionals i sindicals, ha tractat de confondre als professionals, dividendo al sector entre "bons i dolents" i venent descarada i públicament, les seves "bones relacions" amb el Departament de Salut".
  • El Departament de Salut no ha volgut negociar amb el món de la salut, amb una gran majoria dels professionals de la teràpies naturals ni ha buscat el consens polític. Ha actuat amb prepotència i superba, ignorant les experiències i els marcs legals d'altres països europeus així com el propi Dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.
  • El menyspreo del Departament de Salut pel dialogo i els seus compromisos amb determinades organitzacions han fet que fins i tot tampoc s'hagi buscat el consens per al contingut de les Guies, que, en bona part, han estat elaborades al dictat dels interessos de certs centres formatius.

Tot això ha dut a la situació actual: un Decret paralitzat, amb una situació que implica una total inseguretat jurídica per als professionals i els centres de formació de les teràpies naturals.

Veure la nota de premsa en català