• La situació d'un país, Noruega, amb menys habitants que Catalunya i un nombre similar de terapeutas ridiculiza el complex i contravertido procés a Catalunya.
• La relació amb l'Administració no té gens que veure amb la qual se'ns planteja a Catalunya, on se'ns presenta el decret com modern i innovador. Noruega és el cinquè país amb el qual hem tingut contacte i el nostre Decret es mostra com un endarreriment per a la nostra professió conformi al que s'està vivint a Europa. La major diferència és l'ús del sentit comú i la preservación de la igualtat de drets.
• El Ministeri de Salut i Assumptes Socials noruec contempla en el seu organigrama el suport a l'Associacions professionals sense vincular-los a altres entitats (en el nostre cas IES) ni als professionals sanitaris
• Aquestes entitats són subvencionades pel govern (1.000.000 corones noruegues)• Existeix un registre professional voluntari. L'estar registrat o no, no impedeix la pràctica professional.
• La formació és derivada pel Ministeri a SABORG ( disset asciaciones professionals). No existeix cap entitat depenent del Govern , aquí seria l'IES, que s'encarregui del tema sense tenir nocions, el que impedeix que cap entitat d'aquest tipus s'apoye en alguna part del col.lectiu que aconsegueixi a canvi informació o interessos preferenciales. De fet, explicar la presència de l'IES els va semblar ciència ficció. I quan van veure la presència en el decret de tècniques com “Alliberament holística de l'estrès per mètodes de kinesiología” van convenir que teníem un problema, i greu, d'interessos per a una real normalització.
• No es regularitza cap teràpia específica sinó que la formació és comuna a les escoles i cadascun complementa la seva formació segons el que desitgi. Tota especialització es fa aparti.
• Les Entitats integrants al SABORG no perden la seva identitat i les quals no estan en SABORG se'ls respecta la llibertat per a seguir funcionant i la seva representatividad davant l'Administració.
• Per a poder treballar no és necessari estar registrat, però si s'opta per entrar en un registre, sense proves addicionals, ha d'acatar-se un codi ètic que inclou les normes de publicitat, creat per les disset entitats del SABORG, estar associat LLIUREMENT a qualsevol d'aquestes disset o altres organitzacions professionals legalment registrades i tenir un segur de responsabilitat civil que a Noruega s'estableix en en 1,5 milions d'euros aproximadament.
• La nomenclatura per a la professió és la de Naturópata, en línia amb la resta d'Europa (menys Alemanya Heilpractiker). A Catalunya també es vol ser distint. En la trobada es va insistir i va convenir, fins i tot per la persona representant del col.lectiu sanitari, en la necessitat de respectar aquesta nomenclatura. No als terapeutas naturals, holísticos, alternatius, independents, etc.. Naturópatas, amb la seva especialització.
• El Govern, en el nostre cas Generalitat, assumeix directament en la seva organització qualsevol acte que alteri legal, professional o éticamente el sector, cosa que en el nostre cas no succeeix com es pot veure en la publicitat enganyosa i en les accions il.legals d'organitzacions involucrades en el procés de regulació català i en el qual el Departament de Salut s'ha exclòs explícitament en un acte que considerem irresponsable.
En resum un pais amb estat com és Noruega, amb menys habitants que Catalunya i per densitat més naturópatas, ens va demostrar que una aplicació del sentit comú per sobre d'interessos implica un procés més simple, integrador i evolucionista. Va ser difícil explicar-los el procés a Catalunya, o millor dit, justificarselo. Si l'és per a nosaltres...
Jaume Queral
Pte. FENACO Catalunya