dimecres, 18 d’octubre del 2006

Encuentro Hispano Noruego de Naturopatía FENACO / NNH. NOTA DE FENACO CATALUNYA SOBRE EL ENCUENTRO

Pel que fa a la trobada organitzada per FENACO a Barcelona i en el qual FENACO CATALUNYA va tenir part activa, aparti de les valoracions que a nivell estatal realitzi la nostra federació, des de Catalunya volem realitzar les següents reflexions, després que Mr. John Peter Lindelan, President de la NNH ( NORSKE NATURTERAPEUTERS HOVEDORGANISASJON , membre de SABORG, entitat que reuneix a disset Associacions Professionals), ens expliqués la situació política professional del sector a Noruega.

• La situació d'un país, Noruega, amb menys habitants que Catalunya i un nombre similar de terapeutas ridiculiza el complex i contravertido procés a Catalunya.

• La relació amb l'Administració no té gens que veure amb la qual se'ns planteja a Catalunya, on se'ns presenta el decret com modern i innovador. Noruega és el cinquè país amb el qual hem tingut contacte i el nostre Decret es mostra com un endarreriment per a la nostra professió conformi al que s'està vivint a Europa. La major diferència és l'ús del sentit comú i la preservación de la igualtat de drets.

• El Ministeri de Salut i Assumptes Socials noruec contempla en el seu organigrama el suport a l'Associacions professionals sense vincular-los a altres entitats (en el nostre cas IES) ni als professionals sanitaris

• Aquestes entitats són subvencionades pel govern (1.000.000 corones noruegues)• Existeix un registre professional voluntari. L'estar registrat o no, no impedeix la pràctica professional.

• La formació és derivada pel Ministeri a SABORG ( disset asciaciones professionals). No existeix cap entitat depenent del Govern , aquí seria l'IES, que s'encarregui del tema sense tenir nocions, el que impedeix que cap entitat d'aquest tipus s'apoye en alguna part del col.lectiu que aconsegueixi a canvi informació o interessos preferenciales. De fet, explicar la presència de l'IES els va semblar ciència ficció. I quan van veure la presència en el decret de tècniques com “Alliberament holística de l'estrès per mètodes de kinesiología” van convenir que teníem un problema, i greu, d'interessos per a una real normalització.

• No es regularitza cap teràpia específica sinó que la formació és comuna a les escoles i cadascun complementa la seva formació segons el que desitgi. Tota especialització es fa aparti.

• Les Entitats integrants al SABORG no perden la seva identitat i les quals no estan en SABORG se'ls respecta la llibertat per a seguir funcionant i la seva representatividad davant l'Administració.

• Per a poder treballar no és necessari estar registrat, però si s'opta per entrar en un registre, sense proves addicionals, ha d'acatar-se un codi ètic que inclou les normes de publicitat, creat per les disset entitats del SABORG, estar associat LLIUREMENT a qualsevol d'aquestes disset o altres organitzacions professionals legalment registrades i tenir un segur de responsabilitat civil que a Noruega s'estableix en en 1,5 milions d'euros aproximadament.

• La nomenclatura per a la professió és la de Naturópata, en línia amb la resta d'Europa (menys Alemanya Heilpractiker). A Catalunya també es vol ser distint. En la trobada es va insistir i va convenir, fins i tot per la persona representant del col.lectiu sanitari, en la necessitat de respectar aquesta nomenclatura. No als terapeutas naturals, holísticos, alternatius, independents, etc.. Naturópatas, amb la seva especialització.

• El Govern, en el nostre cas Generalitat, assumeix directament en la seva organització qualsevol acte que alteri legal, professional o éticamente el sector, cosa que en el nostre cas no succeeix com es pot veure en la publicitat enganyosa i en les accions il.legals d'organitzacions involucrades en el procés de regulació català i en el qual el Departament de Salut s'ha exclòs explícitament en un acte que considerem irresponsable.

En resum un pais amb estat com és Noruega, amb menys habitants que Catalunya i per densitat més naturópatas, ens va demostrar que una aplicació del sentit comú per sobre d'interessos implica un procés més simple, integrador i evolucionista. Va ser difícil explicar-los el procés a Catalunya, o millor dit, justificarselo. Si l'és per a nosaltres...

Jaume Queral
Pte. FENACO Catalunya

dimarts, 17 d’octubre del 2006

FENACO exigeix una regulaciòn de la profesion de Naturopatía equiparable a qualsevol altra professió dintre del marc legislatiu sociosanitario

El President de FENACO, Manuel Navarro, juntament amb Jaume Queral, President de FENACO Catalunya i Carmen Navarro, Vicepresidenta de FENACO Catalunya, exposen la necessitat de regulació de les denominades "Teràpies Naturals" dintre d'un marc legislatiu que beneficiï a tot el col.lectiu de professionals presents i futurs.

Per a això la regulaciòn pasaria per una Llei àmpliament consensuada on es recoga la pràctica professional i els drets historicos adquirits des de 1922; i posem l'accent en la pràctica professional més que en les herramientos, doncs entenem que les denominades "teràpies naturals" són les eines i el que cal regular és la professió que utilitza aquestes eines.

En la Unió Europea ja existeixen antecedents de regulació que es poden prendre com models, est és el cas de la profesion d'HEILPRAKTIKER a Alemanya, on sota aquesta denominaciòn es practiquen unes 3.200 "teràpies naturals"; la qual cosa ens aboca a la inevitable pregunta ¿es poden regular 3.200 o més teràpies naturals?. O ¿és millor regular la profesiòn que utilitza les eines?.

Des de FENACO sempre hem apostat per regular la profesiòn amb les seves eines, i per a això FENACO Catalunya, com membre actiu de la Coalició de Teràpies Naturals, es va reunir a ultimos de setembre amb el Sr. Rafael Manzanera (Director General de Recursos Humans de la Conselleria de Salut) i el Sr. Lluis Torralba (Sotsdirector de dit organisme) per a manifestar-li el nostre total desacord per la forma en què s'ha dut a terme el procés de regulació de les denominades "teràpies naturals" i les irregularitats habidas, proposant que es reconduza el procés cap als interessos dels professionals i els drets historicos adquirits, doncs des de FENACO sempre hem manifestat la necessitat de regulació, però sempre des del respecte als drets historicos adquirits, la legalitat vigent i sense crear crispació amb altres col.lectius professionals.

dilluns, 2 d’octubre del 2006

FENACO denuncia abús de poder en la pròxima aprovació del decret de regulació de les teràpies naturals a Catalunya.

El passat dia 29 de setembre es van reunir en el Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Manuel Navarro, President de FENACO, Jaume Queral President de FENACO Catalunya i Ramón Martín, membre de l'executiva de FENACO Catalunya amb Rafael Manzanera, Director General de Recursos Humans i Lluis Torralba, Sotsdirector; per a manifestar-li el nostre total desacord per la forma en què s'ha dut a terme el procés de regulació de les denominades "teràpies naturals" i les irregularitats habidas, proposant que es recondueixi el procés amb l'objectiu de reprendre el redactat del decret cap als interessos dels professionals i empreses de formació del sector, gir necessari doncs entenem que l'actual redactat perjudica notablement als professionals ejercientes presents i futurs i a les empreses de formació del sector, ja que l'actual redactat impedeix la promoció professional i la carrera professional, l'estabilitat professional i laboral i la creació de nous llocs de treball, a causa de la inseguretat i inestabilitat que el decret pretén implantar.

Davant la nostra exposició la contestació va ser sorprenent, doncs la mateixa es pot emmarcar en el mes pur estil de temps passats que crèiem ja oblidats.

No hi ha gens pitjor que l'abús de poder i d'aquest abús s'estan donant ja massa mostres com per a començar a sospitar que alguns estan perdent el nord en l'exercici del seu càrrec públic. Caldrà demanar responsabilitats.

Des de FENACO sempre hem manifestat la necessitat de regulació, però sempre des del respecte als drets històrics adquirits, la legalitat vigent i sense crear crispació amb altres col.lectius professionals.