dissabte, 6 de maig del 2006

La Regulació necessària per a les Teràpies Naturals

Al maig de 2.004, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la seva màxima representant, la consellera Sra. Marina Geli, va presentar la seva intenció de regular les teràpies naturals a Catalunya. Aquesta regulació incloïa tant a professionals que l'exerceixen com als centres de tractament, els centres formatius i als seus professors.

A partir d'aquest moment, la Generalitat va delegar en l'Institut d'Estudis de la Salut l'elaboració de les guias formatives, les avaluacions, etc... amb el fín d'acabar proclamant, el passat mes de març el projecte de Decret pel qual es regularien l'exercici i la professió del que la Generalitat ha decidit cridar "Práctics en Salut". Fins a aqui tot sembla correcte, però la forma en com s'ha dut a terme el procés, com s'han elaborat les guies formatives, el seu contingut tant en matèria majoritàriament innecessària com en exagerat nombre en hores lectives, l'elaboració d'unes proves d'exámen i, per fín, un decret allunyat de la realitat del sector, han posat en peu de guerra als col?legis sanitaris (metges, farmaceuticos, fisioterapeutes, infermeria), cosa que ja entra dintre del previsible, però també a un ampli, jo diria que majoritari, sector dels terapéutas en exercici i a les escoles formatives. I dic majoritari perquè qualsevol porfesional o escola que conegui com s'ha anat duent a terme el procés i hi hagi leido el decret, mostrarà la seva disconformitat llevat que s'amagui algun interès econòmic - polític - personal. I als fets em remeto.

L'actuació de l'Institut d'Estudis de la Salut ha deixat molt a desitjar. Desconocedor de la realitat del sector, confio des d'un incio la desición de com havien de ser i que duracion havien de tenir les guies formatives a persones que han demostrat tenir interessos personals, cosa que tots sabíem i que avisem en reiterades ocasions a l'IES, obtenint solament bones paraules i ni un fet. Quan les guies van ser publicades, obrint-se un termini de dos mesos per a modificacions, al?legacions i propostes, una escola ja les ofrecia en programes impresos com definitives, amb les hores lectives, que l'IES ja havia retirat, i amb preus. I en el seu stand de la Fira de l'Ensenyament explicaven els detalls de la formació transmetent que tot això era definitiu i fent referència a un decret que encara és un projecte. A tal efecte en una fira del sector a Madrid a principis de març, amb el beneplàcit de l'organització i del representant de la Generalitat, una asociaciòn afí a la citada escola afirmava als assistents al seu congrés que el decret era ferm i definitiu. Aquest decret va ser presentat dues setmanes més tard per la consellera Sra. Marina Geli clarament com un projecte obert a modificacions i al?legacions fins a finals de maig. ¿És suficientment clar que el procés està intoxicat i viciado?. L'escola és Ismet i l'associació, Cofenat. I ho dic tan clar perquè hi ha proves i testimonis i els professionals i els estudiants demanen transparència.

A més de tot això, parlem també del projecte de decret que pretenen regular-nos. Tots tenim clar que la regularització és necessària. Tots la volem. Però el que no és admisible és que sortim perjudicats d'aquesta regulació. I això és el que passarà si aquest decret segueix avanci. M'explico.

En primer lloc, no reconeix la profesiòn, existent per a Hisenda des de fa molts anys. I no ho reconeixen perquè obliguen a examinar-se a tots els professionals que ja treballen, la qual cosa implica no reocnocer el seu treball d'anys. A més és de tots conegut el fet que el professional de les teràpies naturals utilitza distintes ténicas alhora el que pot dur al fet que al ser dividides pel projecte en quatre calaixos, homeopaía, acupuntura i MTC, terpias manuals i criteri naturista, hagi d'examinar-se de diverses opcions i a haver d'estudiar els alumnes diverses temàtiques, amb el que es pot arribar a necessitar més de 8.000 hores de formació. Tota una vida dedicada a l'estudi i una bicoca per als centres que fomenten aquesta opció. Ridiculo, però perillós. Per si fos poc, l'examen deurà revalidar-se cada 10 anys, amb la qual cosa, en cas de no superar-ho, hauràs de buscar-te un altre treball. És inadmissible que un decret creu està situació d'inestabilitat laboral.

Es necessitarà Batxillerat formació Professional de Grau Mig per a poder accedir als estudis, peroe stos estudis seguiran sent no reglats. Considero que no es pot exigir una qualificació acadèmica per a accedir a uns estudis no reglats. L'accés, sobre la base del que s'obté, ha de ser lliure.

El decret també crea un estat de confusió i possiblement inconstitucionalidad al basar l'acreditació en l'avaluació, pel fet que no podrà treballar a Catalunya cap professional que no hagi passat l'examen i per tant, acreditat. ¿I si alternem la nostra profesion en distints llocs?. ¿Que succeeix quan un ciutadà d'una altra comunitat autònoma, o europea, ve a treballar aquí, impartir un curs, etc.?. Malament si per a fer-ho ha de passar un exámen, que el fons significa pagar taxes, doncs això vulnera la lliure circulació laboral. Però malament si no ha de fer-ho, doncs això discrimina als professionals catalans.

Finalment, fa poc apareixien en l'Avantguarda unes declaracions d'una de les persones professionals (la Generalitat ens crida experts, però entre els experts hi ha persones que no són professionals de les teràpies naturals?¿) que estan col?laborant en els plans de l'IES. Deia textualemente, sobre les proves d'avaluació que són "sense intenció de suspendre a ningú", donant clarament a entendre, segons el mateix articulo, que no tindran el llistó molt alt.

Llavors em pregunto ¿per a quin fer-les? ¿no prou una declaració de treball, una demostració d'antiguitat i un seguiment? ¿El professional que duu anys treballant legalment no està ja avaluat pels seus clients? ¿O es tracta de cobrar drets d'examen, imposar sancions, fer cursos de dos anys de reciclatge a preus importants? Els professionals als quals representem i els estudiants de les nostres escoles mereixen més respecte.

Volem una llei, no un decret inestable, que ens reguli, reconegui i empari. I per a això, el Departament de Salut ha de repalntearse tot l'anterior molt seriosament, reconduir el procés allunyant d'ell a qui només busca el benefici propi. Amb aquestes dues premisses, segur que serà fàcil posar-se d'acord totes les parts implicades.

Jaume Queral Marco.
Naturópata
Director de l'Escola Int. Flors de Bach
President de FENACO Catalunya